2022. október 1-től tilos Kerepesen a zöldhulladék égetése. A keletkező nyesedéket és más zöldhulladékot elsősorban komposztálni kell, vagy a szolgáltató szállítja el - döntött egyhangúlag a Képviselő-testület. A képviselők hatályon kívül helyezték a 26/2014 (XI.26) számú rendeletet, amely eddig az égetést szabályozta. Innentől kizárólag a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet rendelkezései alkalmazandók, ezek pedig tiltják a zöldhulladék elégetését.
A Városházára számos lakossági észrevétel érkezett annak érdekében, hogy Kerepesen környezetvédelmi, levegővédelmi okokból, illetve az asztmások védelmében is legyen tilalmazott az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése, ez alapozta meg a döntést. A levegő védelme hozzátartozik a megfelelő életminőséghez, ezért mindannyiunk érdeke az égetés helyett más, környezetbarát módon történő zöldhulladék ártalmatlanítás. Az égetéssel kapcsolatos szabályok betartását a Rendészet munkatársai ellenőrzik.
Kérjük a Kerepesen élőket, hogy a fenti rendelkezés értelmében a kertjükben keletkező zöldhulladékot komposztálják, vagy a hulladékkezelési közszolgáltatóval vitessék el. Aki még nem vette át a zöldhulladékos zsákot, az a Polgármesteri Hivatalban munkaidőben az ügyfélszolgálaton teheti meg lakcímkártya felmutatása ellenében. A zöldhulladék szállítás rendjéről a Kerepes Város applikációban a hulladékszállítási naptárból tájékozódhatnak.
Scroll to Top