Horice, 2018. július 5-8.

A huszonhat kórustag hangja a templom minden szegletébe eljut, az oldalhajóban kialakított gyereksarokban rajzoló kislány keze mintha rögtön képpé alakítaná a hallott énekeket. Színes lepke is feltűnik az egyik ablak mellől és szárnyaival vidáman kapaszkodik a dallamok hullámaira, a jelentős számú hallgatósággal együtt élvezi a koncertet.

Kerepes és cseh testvérvárosa Horice sokéves együttműködésének szép példája, a kapcsolatok további erősítésének fontos állomása volt a Forrás kórus vendégszereplése az észak-csehországi városban, július elején.

A hivatalos látogatás során a kórus két koncertet adott a kiváló akusztikájú horicei katolikus templomban, valamint különböző helyszíneken néhány „gerilla koncert” is elhangzott az ott levő szerencsés nézők nagy örömére.

Horice lakosai számát tekintve kisebb, mint Kerepes, de sok évszázadra visszatekintő múltja, hagyományai és azok ápolása komoly városi rangot ad a településnek.

A város főterét övező csodálatos régi épületek, a polgármesteri hivatal tornyának harangjátéka gyorsan visszarepíti az embert a múltba. A kanyargós utcákon minden évben megrendezésre kerülő motorverseny plakátjai, a vidám faszobrokkal díszített, régi sörfőzdéből kialakított étterem és kézműves söröző, a település szélén létrehozott modern szoborpark, a vasárnap is nyitva tartó turistainformációs iroda pedig már a jelenkort képviselik.

A Forrás kórus látogatását személyesen is segítette Kiss Károly alpolgármester úr, aki sok évet töltött Csehországban, kiválóan beszéli a nyelvet, a történelmi és kulturális információk sokasága mellett, minden apró-cseprő probléma megoldásában, tolmácsolásban is készségesen vett részt. A vendéglátó település képviseletét elsősorban Ivan Dolezal alpolgármester úr látta el, aki a remekül megszervezett koncerteken kívül több más programot is biztosított a kórus számára és minden alkalommal, nagy örömmel csatlakozott a magyar csapathoz.

A Tápai Dóra karvezető, tanárnő által irányított kórus elsőként a horicei vegyes karral adott koncertet a Szűz Mária Születése templomban. A cseh kórus előadása után a kerepesi énekkar világi és egyházi darabok széles repertoárjával (Cacccini, Adriessen, C. Franck, J.S. Bach, Kodály Zoltán, Karai József) örvendeztette meg a nézőket a kiváló akusztikájú barokk stílusú épületben. A műsor zárásaként a két kórus Antoni Dvorak egy szerzeményét adta elő közösen. Az énekkart zongorán Ferenczy Beáta kísérte.

Az Forrás műsora után a helyi kórus több tagja is őszinte elismerését fejezte ki az elhangzott műsor színvonalát illetően, a templom plébánosa sem sajnálta egy pillanatig sem, hogy a koncert miatt nem látta az éppen akkor zajlott futball világbajnoki elődöntőt.

A kórusnak lehetősége volt a Horice-hez közeli Hradec u Nechanic 19. századi, neogótikus stílusban épült kastélyának meglátogatására. A kastély előtti szabadtéri színpadon az időnként csepergő esőben vidám ad-hoc koncertet adott a női kar, egyedi hangulatúvá varázsolva a kastélylátogatók számára a napot.

A közös esti vacsorák során is minden alkalommal felcsendült az ének, vagy az éppen odaérkező horicei alpolgármester köszöntésére, vagy csak a napi program levezetéseként, a kórustagok saját szórakoztatása céljából. A jó hangulatú dalolást nagy örömmel hallgatta a söröző nagyra nőtt Rumcájsz kinézetű pincére is, aki telefonján rögzítette a rögtönzött koncertet, majd minden rendelést, a finom ételeket és a jóízű söröket pontosan felszolgálta a nagyszámú csapatnak. Az evés, ivás, beszélgetés, éneklés közben az aktuális focivébé mérkőzés követését is sikerült megoldani.

Horice egyik nevezetessége a henger alakúra tekert édes ostya (Horicke tubicky), amelynek készítését a legenda szerint Napóleon egyik szakácsa tanított meg a helyieknek hálául, amiért ápolták és meggyógyították betegségéből.

A környéken működő homokkő bányák a szobrászművészeket is vonzzák, nagyon sok ház kertjében vannak a tulajdonos számára kedves szobrocskák, az óvoda udvarát faragott mesefigurák teszik varázslatossá, a Smetan park bejáratánál hatalmas Krakonos, a hegyek szelleme üdvözli a látogatókat, a város szélén lévő szoborparkok alkotásai pedig a képzelet végtelen tárházát nyitják meg a látogatók számára.

A rövid látogatás alatt egy napra a cseh fővárosba is el tudott utazni a kórus csapata. Kiss Károly és felesége a belváros és a várnegyed szinte minden fontos látnivalójához elkalauzolta a csoportot és útikönyvekben, interneten nem, vagy csak nehezen megtalálható érdekességeket meséltek a Loretoi kápolnáról, a Szent Vitus székesegyházról, a Károly hídról, a Szent Jakab templomról, vagy a városháza Óratornyáról.

A nagy melegben és a turistákkal zsúfolt városban szerencsére senki sem maradt el a csoporttól. A Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobránál énekelt dal pedig külön látványosság volt városnéző sokaság számára.

A kórus második nagy koncertje a vasárnap délelőtti mise után hangzott fel a zsúfolásig telt katolikus templom épületében. Az emelkedett hangulathoz választott és nagyszerűen előadott darabok méltóképpen zárták le a néhány napos csehországi látogatást. Az előadás során Balogh Myrtill és Kissné Zilahi Anikó énekelt szólót. A templom énekesei és a kántor a karzatról hallgatva a koncertet hangos tapssal és bravo kiáltásokkal fejezték ki elismerésüket a produkció láttán.

A rövid látogatás végén a Forrás kórus minden résztvevő tagja vidám hangulatban, élményekkel és tapasztalatokkal telve, Kerepes képviseletében további újabb fellépésekre készen érkezett haza.

 

Ollári István

krónikás

Scroll to Top