Nagy változás nincs a tevékenységünkben, a szokásos napi városüzemeltetési feladatokat ugyan úgy végezzük, például a szemétszedést, a veszélyelhárítást, a váratlanul szükségessé vált gyorsjavításokat, útjavításokat, egyebeket, mint máskor.

Ilyenkor azonban nagyobb szükség van a tűzifára, erre egész évben folyamatosan készülünk. Az engedélyezett fakivágások során felhalmozódott faanyagot tároljuk, s ilyenkor kiárusítjuk tüzelőnek jutányos áron, ez most 1500 Ft+áfa/mázsa, beleértve a kiszállítást is. Ez persze nem válogatott, hasábfa, hanem vegyes fa.

Egyértelműen téli feladat az utak csúszásmentesítése, szükség szerint a hóeltakarítás. Erre is felkészültünk. Ha szükséges, akkor szórjuk is az utakat apró murvával kevert sóval. Ez nemcsak elolvasztja enyhe hidegben a jeget és a havat, de érdesít is a felületet, tehát biztonságosabb közlekedést eredményez. Eddig szerencsénk volt, nem volt komolyabb tartós hideg és síkos útpálya, de akármikor lehet, készen kell állnunk az önkormányzati utak takarítására. Feladatunk továbbá a HÉV állomás környékének és az oda vezető lépcső télen is használható állapotban tartása, hótalanítása. Nem tartozik hozzánk azonban a Szabadság út, mert az a Közútkezelő cég tulajdona, ott ők gondoskodnak a csúszásmentesítésről.

Ezeket a munkákat a télen is alkalmazott közfoglalkoztatott dolgozókkal látjuk el. Elsőnek a főbb, a nagyobb forgalmú utakat takarítjuk, és ahol a buszközlekedés zajlik, majd ezután következnek a szilárd burkolattal ellátott mellékutak. Ha nagy hó esik, akkor persze alig győzzük, ilyenkor a kevésbé forgalmas utcákban némi türelmet kérünk. Ha éjszaka esne komoly hó, akkor az emberek a megbeszéltek szerint hajnalban hozzákezdenek a munkához, ki-ki a számára kijelölt területen, szervezetten. Mindezt a főállásúakkal együtt 20 fővel végezzük.

Scroll to Top