PARKOSÍTÁS A SZABÓ MAGDA EMLÉKMŰNÉL

A Szabó Magda Emlékparkban az emlékmű körül az önkormányzat Jakab Mariann képviselő javaslatára parkosítási munkákat készíttetett 2017 novemberében. A terveket társadalmi munkában egy helyi tájépítész hallgató, Hornyák Ildikó és csoporttársai, Bakos Anikó és Pálinkás Szonja tervezték.

Miért vállalták ezt a munkát, hogyan jött az ötlet?

Jakab Mariann képviselőtől kaptuk a felkérést, hogy tervezzük meg az emlékmű környezetét. Nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy tehetünk valami hasznosat a lakosokért, szebbé tehetjük lakókörnyezetüket és tervezési tapasztalatot is szerzünk. A tervezés során a célunk az volt, hogy az emlékmű körüli növénykiültetéssel barátságosabbá, hívogatóbbá tegyük a területet.

Milyen növényeket ültettek az emlékmű köré?

Egy könyv alakú fűszernövény-ágyást terveztünk, ezzel is utalva az írónő munkásságára, illetve a kerepesi fűszernövénytermesztés hagyományára. Próbáltunk olyan növényeket választani, amelyeknek kellemes az illata. Mielőtt megterveztük, már elkészült a Pecz Ármin park, ahol szintén ültettek fűszernövényeket a hagyomány miatt. Ezt szerettük volna megjeleníteni itt is. Az ágyásban találhatunk rozmaringot, kaukázusi macskamentát, citromillatú kakukkfüvet, sárgalevű oreganót és sötét lila virágú levendulát. Az ágyás mellett madárbirsek terülnek el és egy korai tamariska áll. A tamariska egy görbe törzsű, 1-3 méter magas cserje, amely májusban rózsaszín virágokat hoz. A háttérben pedig különböző fajtájú díszcseresznyék állnak, amelyek rózsaszín virágaikkal még látványosabbá teszik a területet. A fák között fehér rózsák és babérmeggyek helyezkednek el, kontrasztot adva a fáknak. Nagyon jó érzés látni, hogy megvalósult. Büszkék vagyunk a végeredményre és reméljük, hogy a helyiek is örömmel látogatják majd.

A növények között járda húzódik, amelyet követve a főúttól egy elszigetelt, külön kis kertbe csöppennek majd a látogatók, ha a növényzet már elérte végleges méretét. Az emlékmű környezetének rendezése érdekében következő lépésként a képviselőnő a járda melletti közvilágítás kivitelezésének megvalósulását szorgalmazza. A világítás terveztetése folyamatban van.

Scroll to Top