A szüret veszélye a mustgáz mérgezés

Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai
érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor
mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő
elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet
okozzon a gáz. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen
megelőzhetőek.
A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés
nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos
állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés,
végül a fulladás követheti.
Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a
pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert
gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében.
Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és
úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.
A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni,
ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és
kérje a tűzoltók segítségét!

Scroll to Top