A Szabó Magda Városi és Iskolai Könyvtár játékra hívja az olvasókat, kultúrakedvelőket!

A megfejtéseket a Szabó Magda Könyvtárban, vagy e-mailben a konyvtar@kerepes.hu címre várják, 2017. november 5-ig.

A helyes megfejtések beküldői között két-két jegyet sorsolnak ki a - 2017. november 17-én 19.00 órakor, a Forrás Művelődési Házban megtekinthető - Szabó Magda, Az ajtó című színházi előadásra.

A játék:

Párosítsa össze a leírásokat a művek címével!

1. Szomszédos családok életét mutatja be a regény. A gyermekek, később fiatalok, Bálint, Henriett, Irén és Blanka barátságán, szerelmén keresztül vezet végig bennünket az írónő a XX. századi Budapest viharos korszakain. Az együtt megélt, túlélt szörnyűséges tragédia rányomja bélyegét későbbi életükre.

2. Az írónő felmenőiről, a Gacsáry és Jablonczay család tagjairól írt regénye, melyben újraelevenednek régmúlt idők eseményei, a család békés és viharos évei egyaránt alakot öltenek.

3. Szabó Magda életének hű társa, szellemi partnere, Szobotka Tibor, írónak állít emléket ezzel a regényével.

4. Élménybeszámoló, leíró jellegű regény. Egy férjével közös görögországi utazás története, megtűzdelve sok-sok archaikus irodalmi és mitológiai történettel, utalással.

5. A regény betekintést enged kicsit a makrancos, öntörvényű, de nagy műveltségű és mindig az újat és szépet szomjazó kisgyermek, majd kamasz Magda életébe. A regény központi figurája még, az írónő gyermekkori önmagán kívül, Cili, a mindig szelíd, kedves és engedelmes trianoni árva.

6. A mű két ember különös kapcsolatát idézi. Adott egy elismert, Kossuth díjas, fiatal írónő és egy látszólag jelentéktelen bejárónő. Ki tanulhat kitől? Súlyos és mély morális kérdéseket feszeget a regény, hétköznapi szituációkon, eseményeken és azok megélésén keresztül.

a. Régimódi történet

b. Für Elise

c. Katalin utca

d. Zeusz küszöbén

e. Az ajtó

f. Megmaradt Szobotkának

Scroll to Top