A kerti hulladék égetésének szabályai

 

A tavasz közeledtével egyre többen kezdenek kerti munkába, ám a kerti hulladékok (a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány), kezelése nagy figyelmet igényel. A legjobb ezeket komposztálni, hiszen így kiváló humuszban és tápanyagokban gazdag termőföldhöz juthatunk. Azok, akik viszont elégetni szeretnék a kerti hulladékot figyelembe kell vegyék a Kerepes Város Önkormányzatának 26/2014.(XI.26) számú rendeletét, mely az alábbi módon szabályozza az égetést:

-Égetni csak április 1. és november 30. között lehet, minden hónap első és utolsó pénteki napján 10 óra és 21 óra között

-Legfeljebb 4 órán át folytatható az égetés

-Ünnepnapon tilos az égetés

-Száraz, enyhén szeles idő szükséges, amikor nincs tűzgyújtási tilalom

-Kötelező a tűzvédelmi szabályok betartása is.

 

Fontos még odafigyelni, hogy a lakókörnyezetet a lehető legkisebb mértékben zavarjuk csak tevékenységünkkel, illetve a tüzet csak megfelelően kialakított helyen gyújtsuk meg, és nagykorú által végzett őrzéséről folyamatosan gondoskodjunk. Kiemelten fontos, hogy kommunális vagy veszélyes hulladékot (pl.: pet-palackot, gumit, festéket, műanyagot) égetni szigorúan tilos. Az ingatlan tulajdonosának gondoskodnia kell az oltóeszközök, oltófolyadékok meglétéről, hogy szükség esetén azonnal használni lehessen. A tüzelést kis adagokban érdemes végezni, megfelelően száraz állapotban. Az égetés végén ne felejtsünk el meggyőződni, hogy a tűz teljesen elhamvadt, a legbiztosabb, ha földdel fedjük be, vagy vízzel locsoljuk le a visszamaradt hamut.

Scroll to Top