A Zöld Kerepes Program 2017 keretén belül novemberben egy interaktív tábla került kihelyezésre a Pecz Ármin parkban.  A 25x25 cm nagyságú forgatható fakockák Kerepes kül- és belterületén megtalálható védett állatok képeit és neveit mutatják be. A gyerekek így játékos formában, könnyen megismerkedhetnek a környezetükkel. Jakab Mariann képviselőt, a program ötletgazdáját és koordinátorát kérdeztük a projektről:

Úgy tudjuk, hogy a fakockákon található képeket is te festetted. Honnan jött az interaktív tábla ötlete?

Év elején a MOL Zöldövezet Programra ismételten pályázatot készítettem az önkormányzati terület fejlesztésére az Összefogás Kerepesért Egyesület nevében. A pályázati kiválasztás során részt vettem az Ökotárs Alapítvány képzésén, ahol korábbi sikeres pályázatok már megvalósult ötleteit ismerhettük meg részletesebben, illetve közösségi terek civil összefogással való kialakítására kaptunk tanácsokat, útmutatást. Itt találkoztam egy hasonló interaktív táblával, és azonnal megtetszett. Arra gondoltam, hogy ha ezt más település végre tudta hajtani lelkes önkéntesekkel, mi miért ne tudnánk? 

Milyen célt szolgálnak a táblák?

A táblák célja, hogy bemutassuk a gyerekeknek Kerepes gazdag állatvilágának egy részét. Lehetőséget biztosít a pedagógusoknak, szülőknek, hogy a gyerekek játékosan tanulhassanak a táblán bemutatott állatokról.

Hogyan valósult meg a projekt?

Szerencsére egy kedves kerepesi ismerősöm, Ede "bácsi" vállalta, hogy társadalmi munkában megtervezi és kivitelezi a szerkezetet, nekem csak a képek festését kellett felvállalnom. A kockák festésére a nyár folyamán két alkalommal nyílt napot szerveztem a Forrás Művelődési Házban. Ide főleg ismerős anyukák jöttek el, és velük kezdtük meg a munkát. Ezúton is köszönöm Konda Szilvia iparművésznek a munkáját, a legszebbeket természetesen ő festette. Ezt követően otthon készítettem tovább a kockákat és végül október végén sikerült az utolsót is leadnom Edének, aki lelakkozta azokat, majd összeszerelte az állványt.

Milyen támogatást kaptál a munkához?

A táblaszerkezet anyagköltségét, ami kb. 130 ezer forint, abból tudtuk fedezni, amit a Zöld Kerepes Program 2017 keretében a Pecz Ármin park fejlesztésére különített el az önkormányzat a költségvetésből. A szerkezet elkészítését díjazás nélkül vállalták, ahogy a táblák festése is társadalmi munkával valósult meg. A felhasznált hobbi festékek pedig a saját otthoni készletemből voltak. Büszke vagyok rá, hogy alacsony költségvetésből sikerült egy igazán maradandót alkotnunk. 

Várható még hasonló interaktív táblák kihelyezése a városban vagy a parkban?

Nagyon időigényes volt a tábla elkészítése, egy kocka festése kb. 1,5 óra alatt készült el - a tábla 36 kockából áll. Ha sikerül magunkat rávenni és a feltételek is adottak lesznek hozzá, akkor lehet, de csak a soron következő célok megvalósulása után fognánk neki. Most az első adventi karácsonyi vásár keretében 2 fa fenyőfa készül szintén társadalmi munkával, illetve tavasszal egy mezítlábas ösvényt szeretnék kialakítani szintén társadalmi munkával a park területén.

Milyen fejlesztések várhatóak még a Pecz Ármin parkban?

A Pecz Ármin Parkra és környezetére vonatkozóan már 2 éve van egy kész komplex közterület fejlesztési program, aminek a következő fázisa a tervezett biciklipálya. Erre vonatkozóan egy internetes igényfelmérést végzek közel egy hónapja, melyre a választ elsősorban a célcsoporttól, a 3-16 éves gyereket nevelő szülőktől várom. Kérem a szülőket, hogy töltsék ki az alábbi linken lévő kérdőívet december 15-ig: https://goo.gl/forms/CAW7pNEfMNMLZxE23. Ez most kimondottan erre a területre vonatkozik, de nem zárja ki hogy más helyen is legyen majd a későbbiekben kerékpárpálya. 

Jövő évre vonatkozóan milyen további tervek vannak?

A Pecz Ármin park, játszótér, illetve a Csicsergő óvoda Sólyom utcából való megközelíthetőségének érdekében a képviselő testület elfogadta a javaslatomat járda terveztetésére. A tervező kiválasztása novemberben történik. A kivitelezést még a 2018-as évben szeretném előmozdítani. Szintén a terület fejlesztését érinti az a pályázat, amit a BMSK Zrt.-hez nyújtottam be az önkormányzat nevében egy ingyenes sportparkra. Döntést még mindig nem kaptunk ebben a pályázatban, de bízom a pozitív elbírálásban. 2019-ben, a fejlesztési terv utolsó simításaként, a fogadó területet szeretném szép, rendezett virágágyas, pergolás, pados formában rendeztetni, ingyenes wifi-vel. Illetve egy kulturált illemhely kialakítását mindenképp szükségesnek tartanám.  

Köszönjük a tájékoztatást.

Scroll to Top