Aktuális a parlagfű elleni védekezés

Tisztelt Lakosság!

 

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében közös célunk, hogy a parlagfű elszaporodását és virágzását megakadályozzuk. Ezen gyomnövény pollenje az arra érzékeny egyéneknél súlyos allergiás megbetegedést válthat ki, a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz, ezért a növény irtása, a földterületek fertőzöttségének eredményes visszaszorítása törvényileg előírt feladat.

 

A belterületi bejelentéseket az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához lehet megtenni.

Ezekhez a bejelentésekhez rendelkezésre áll a Parlagfű Bejelentő Rendszer.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, mind a helyi lakosság, mind a társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető.

Bejelentés tételéhez előzetesen regisztrálni kell a bejelentő felületen. A bejelentő a regisztrációt követően akár otthoni interneteléréssel, akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.

Kérjük Önöket használják a Parlagfű Bejelentő Rendszert!

Amennyiben valakinek nincs lehetősége ezt a rendszert használni, az:

- külterületi parlagfű fertőzött terület esetén a Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Földhivatal e-mai címére foldhivatal.godollo@pest.gov.hu;

- belterületi parlagfű fertőzött terület esetén a Kerepesi Polgármesteri Hivatal központi e-mai címére, a  bejelentes@kerepes.hu

címekre tehet bejelentést.

 

Kérjük a tisztelt lakosság együttműködését a parlagfű fertőzöttség visszaszorítása érdekében!

 

Kerepes, 2020. szeptember 1.

Scroll to Top